Front end programer – Nekad i sad
Written by Quantox 15 September 2018

Šta je front end development? Šta radi front end programer? Kakav je bio put kojim se front end razvijao od samog početka?

Ovo su samo neka od pitanja na koja možete dobiti odgovore baš ovde, zato ostanite sa nama i proverite šta smo vam ovoga puta pripremili!

Sami počeci Front end-a:

Opšte je prihvaćeno da se front end prvi put pojavio sa pojavom HTML-a i CSS-a. Dakle, pošteno je reći da su se prvi front end programeri pojavili početkom devedesetih godina. U to doba ova profesija nije bila popularna, ali sa razvojem interneta, HTML-a i CSS-a počela je da se popularizuje i dobija vrlo bitnu ulogu u web programiranju. U početku front end developer nije radio mnogo stvari. Njegov posao je bio da stvori statičku web stranicu i da učini da ona izgleda dobro. Pravi proboj ove profesije i bolji dani za sve “frontendovce” započeli su 22.12.1995. godine. Toga dana, kao skriptni jezik, prvi put se pojavila JavaScript. Već tada je bilo jasno da će front end programeri imati mnogo veću ulogu u kreiranju web stranica. Nakon pojavljivanja JavaScript-a počela je nova era za ceo front end.

css - code

Šta je zapravo Front end?

S’obzirom da potenciramo termin front end, red je da objasnimo šta on zapravo predstavlja pre nego što nastavimo dalje i pozabavimo se pitanjima u vezi sa front end developerima. Front end je deo web programiranja čiji se kod izvršava na strani klijenta. To znači da je kod napisan od strane front end developera serviran pregledaču posetioca te web lokacije i da se tamo izvršava. Vremenom, ovo se zapravo malo izmenilo, ali o tome ćemo nešto kasnije.

Drugi deo puta front end programera – Brza ekspanzija:

Nije prošlo mnogo vremena od trenutka pojavljivanja JavaScript-a do dostizanja punog potencijala na internetu. Mnogi ljudi su tada koristili JavaScript na načine na koje su sami želeli, tako da je u to vreme bilo izuzetno bitno da se formiraju neka osnovna pravila i standardne smernice za korišćenje i njegov razvoj. Tako se, 1997. godine, ECMAScript prvi put pojavio kao standard za JavaScript. To je bio početak nove era za front end programere, koji su se u to doba jos uvek smatrali web dizajnerima. ECMA je puno radio na razvoju JavaScript-a, ali razvojni put koji su imali je bio vrlo neravan. Naročito sa verzijom 4 koja je tada trebalo da bude inovativna, a napuštena je zbog nekih političkih razloga. Ova verzija je zbog složenosti ažurirana tek 2008.godine. Neki su čak imali mišljenje da bi ova verzija mogla da uništi internet, pa je ona napuštena. U decembru 2009.godine, ECMA je objavio verziju 5 a zahvaljujući toj verziji JavaScript je postao ono što mi znamo i vidimo danas.

js-code

Krenuli smo obilaznicom oko Front end-a,  samo zbog važnosti JavaScript-a i ECMAScript-a, ali vreme je da se vratimo na glavni put. Početkom 2000.godine JavaScript je bio jako popularan, ali ipak nije postao važan deo front end programera. U 2006. godini pojavila se jedna stvar koja je sve promenila kada su u pitanju front end programeri (tada još uvek web dizajneri). Ta stvar je jQuery, koji je zapravo cross platform JavaScript biblioteke. To je bila godina kada se web dizajner našao na raskršću! Imao je dva puta: jedan da ostane dizajner i da samo dizajnira web sajtove, a drugi da postane programer – web programer – front end programer. Tako su se web dizajneri podelili i tako su postali front end deleloperi koje poznajemo danas.

Sada mi, koji smo krenuli putem broj 2, putem programera i dalje smo imali jako težak put pred nama. Sa jQueiry-jem smo imali puno novih mogućnosti koje smo mogli da dodamo na website. Web stranice su prestale da budu statične! Mi smo dali tu dinamičnu komponentu web sajtovima. Takoreći, mi smo udahnuli život u web sajtove.

Stoga, front end developeri su postali programeri, koristeći JavaScript, HTML i CSS, praveći mnogo više stvari od same web stranice, međutim i dalje to nije bilo dovoljno. Želeli smo da učinimo više! ECMAScript nastavlja da raste, nove verzije su puštene, ali ono što nas je danas učinilo važnim delom procesa web programiranja nije bio samo ECMAScript.

Nova Era – frameworks (okviri) i preprocessors (preprocesori)

Pored ECMAScript-a i jQuery-a, okviri su ti koji su napravili pravi bum u razvoju front enda. Godina je bila 2010. a ta godina je protekla u znaku velikog uticaja front end developera. Prvi okviri koje i danas koristimo su se tada pojavili. Na primer, to su bili Angular i Backbone. Ali zašto su imali tako veliki uticaj? Pa, razlika izmedju bibiloteka i okvira leži u tome kako se ona implementira. Kada koristite biblioteku, jednostavno pozovete predefinisane funkcije iz nje i to je to. Ono što vam okviri pružaju je mnogo veće od toga. Okvir vam daje skup pravila, smernica, okvira u kojima možete kreirati aplikacije i web stranice sa puno više mogućnosti. Omogućava vam da dizajnirate celu aplikacuju, kombinujete sa bibliotekama, manipulišu DOM-om i još mnogo toga. Dakle, danas imamo mnogo okvira na raspolaganju, i možemo odabrati koji da koristimo prilikom pravljenja naše aplikacije. Postoji puno njih a najpopularniji su Angular, Vue i React.

fe-skills

U novoj eri, krajem 200o-ih takođe je napravljen proboj za front end programere kada je CSS u pitanju. Pošto je CSS bio dobar od samog početka, malo je neupadljiv kada se radi o razvoju. Stoga, nešto se moralo učiniti kako bi programeri dobili priliku da učine više sa manje kodova. Ta ideja je bila najvažnija veza u lancu koji nam je dao preprocesore CSS-a. Oni nam daju priliku da uradimo mnogo stvari, imaju funkcije u CSS-u, imaju varijable, čitave delove koda koji se koriste na više mesta, mogu podeliti kod na manje delove. I ono što je najbolje u celoj priči – kada završite, oni se sastavljaju u običan CSS-u i rade kao Charm. Dakle, danas se preprocesori koriste sve vreme. Imamo priliku da biramo koji od njih ćemo koristiti. Imamo Stylus, Less i Sass, kao i mnoge druge, ali ova tri su najkorišćenija.

Takođe, treba pomenuti još jednu stvar kada se govori o novoj eri, a to je svakako širenje HTML-a. Tokom godina, HTML se dosta razvio, pa danas imamo HTML5 koji je mnogo snažniji nego prethodne verzije.

Front end developeri danas i nove raskrsnice:

Danas, front end programeri rade dosta, ne da učine da web sajt izgleda lepo, već oni danas kreiraju čitavu strukturu web sajta i aplikacija, čine da sajt ima svoj “život”. Rade na stvaranju svih mogućih interakcija korisnika sa aplikacijama, manipulišu DOM-om na mnogo višem nivou i ne samo to! Kreiraju virtualni DOM i manipulišu prikazanim sadržajem. Komuniciraju sa serverom koji pokreće podatke, i ako je potrebno formatiraju podatke ili čak stvaraju podatke nezavisno od servera.

Sve ovo čini jednog Front End programera izuzetno važnim delom celokupnog procesa web programiranja.

Novo raskršće – sigurno se pitate šta smo mislili kada smo to rekli?! JavaScript je postao toliko moćan da je danas front end programer napravio iskorak sa klijentske strane na stranu servera. Danas sa JavaScript-om imamo mogućnost kreiranja aplikacija izvršenih na serveru tako da se postavlja pitanje – Da li ćemo ostati front end developeri ili ćemo postati back end programeri? JavaScript nam je sve to omogućio, ali nam je takodje dao i Node.js. Sa JavaScript-om sada možemo kreirati REST strukture…

To je naša sledeća raskrsnica, a gde će front end programer dalje ići to će samo vreme pokazati. Hajde da vidimo šta godine koje dolaze imaju da nam ponude.

Front end programeri, vežite se i uživajmo zajedno u vožnji!

BACK
Tags: , ,

JOIN THE MAILING LIST